Новини

XIV Международен панаир на традиционните занаяти

XIV Международен панаир на традиционните занаяти се провежда от 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър”. Проявата е под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева. Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър” са институциите, които организират Международния панаир на традиционните занаяти.

© Етнографски музей на открито ЕТЪР
Майсторската надпревара тази година е „Тъкане на колани „на кори“. Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство.

Колани, плетени „на кори“ © Етнографски музей на открито ЕТЪР
В изложбата художествен текстил „Възродените тъкачни техники“ на Стойна Кръстанова са представени произведения, които преоткриват старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика.
В изложбата-базар „Дърворезба“, освен изделия на Антон Николов, победител в Майсторската надпревара по „Дърворезба“ през 2015, могат да се видят и произведения на останалите майстори, участвали в състезанието през миналата година.

© Етнографски музей на открито ЕТЪР
Началото на ХІІ Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще“ е на 2 септември от 12:30 ч.
Ден по-късно започва Международно изложение-базар на традиционни занаяти, чиято цел е да представи съхранените техники от миналото и съвременното състояние на народните занаяти.

Международно панаирно изложение © Етнографски музей на открито ЕТЪР
В дните на Панаира посетителите ще се запознаят с редки текстилни техники, между които: шита дантела (кене), изработка на предмети от гайтан и украса на облекло с гайтан, изработване на плъсти, шарене на родопски терлици, традиционна везба, изработване на калоферска и брюкселска дантела, представяне на произведения с техниката макраме, предене и влачене на дарак, тъкане, оплитане на връзки за торби и цедилки, плетене на рогозки и други предмети от беленица, изработване на колани от мъниста, дантела фриволите и др.

Шиене с гайтан © Етнографски музей на открито ЕТЪР
В Музеен детски кът „Открий какво умееш“ децата ще имат възможност да изработят традиционни предмети за обреди и празници и да разкрият тайната на занаятите.
Организаторите не са забравили и възстановките на домашни занятия и народни обичаи – пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, приготвяне на хляб с квас, възстановки на седянки и народни обичаи.

Сушене на сливи © Етнографски музей на открито ЕТЪР
По време на Панаира в ЕМО „Етър” е предвидена атрактивна фолклорна програма.
Повече информация за проявите по време на XIV Международен панаир на традиционните занаяти очаквайте в следващите дни тук.

бутон за споделяне

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top