Новини

21 Ноември – Въведение Богородично

den_na_hristianskoto_SemeistvoВъведение Богородично е църковен не подвижен празник. Когато навършила 3 години, родителите на Богородица я завели в Ерусалимския храм, за да я посветят на Бога. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Първосвещениците я посрещнали, благославяйки я. Най-ранното сведение за честване на този празник е от края на  I век.

Българската православна църква е избрала празника за Ден на християнското семейство. На този ден родителите и учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистотата на нравите.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

споделяне в социални мрежи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top