Новини

„УЖАСИТЕ НА ВОЙНАТА“ и военна фотография

Ujasite na voinata - SGHGНа 29 октомври от 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена изложбата „ГОЯ: Хроникьор на вички войни. „Ужасите на войната и военна фотография“. Изложбата е организирана от Институт Сервантес и Академията за изящни изкуства „Сан Фернандо“. Досега изложбата е гостувала в Токио, Пекин, Ню Делхи, Варшава, Краков и др. В София завършва нейното пътуване по света. Кураторът на изложбата Хуан Бордес ще бъде специален гост в България в деня на откриването. Изложбата  е открита за посетители от 30 октомври до 8 декември 2013.
За първи път в България се показва цикълът от гравюри „Ужасите на войната“, създаден от великия испанския художник Франсиско де Гоя и Лусиентес (1746-1828). Изложбата е организирана от Институт Сервантес и Академията за изящни изкуства „Сан Фернандо”, а неин куратор е Хуан Бордес. В изложбата са включени 82 гравюри. Стремежът е да се допринесе за популяризирането и изследването на тази толкова важна серия отпечатъци. С тази цел отпечатаните работи от цикъла са придружени от фотографии на съвременни фоторепортери, които от 1839 г. досега предприемат същите антивоенни подходи, които гениално, с поразителна изразна мощ подема Гоя.

Осемдесет и двете гравюри, съставящи цикъла „Ужасите на войната”, се показват групирани в седем раздела – „Фронтът“, „ Жертвите“, „Екзекуциите“, „Масовите преселения и плячкосванията“, “Гладът“, „Жената“, „Следвоенният период“, като не следват номерацията на металните плочи. Целта е да се откроят основните теми и преплетените с тях идеи, които Гоя развива в цялата серия.

share button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top