Новини

Оркестър Хоро – Русе

Оркестър Хоро – Русе“ е създаден преди 39 години, в началото на 1962 година като формация към танцов състав „Найден Киров“ – град Русе. В тоя период оркестъра е сътворил повече от 300 хора и песни, които звучат по Българското Национално Радио и съществуващите вече частни радиостанции. Оркестърът е гастролирал във Франция, Япония, Италия, Гърция, Швеция, Австрия, Испания, Израел и в много други страни. Две поредни години 1993 и 1994 по писма на радиослушатели беше избран за Оркестър на годината. Има повече от 50 телевизионни излъчвания, участва в почти всички новогодишни програми на Българска Национална Телевизия. „Оркестър Хоро – Русе“ е лауреат на много грамоти и награди на световни Младежки фолклорни фестивали – София – 1968 г., Берлин – 1973 г., Москва – 1985 г., а през 1999 г.печели Първа награда на най-големият световен фолклорен фестивал – „Песни и танци на света“ в град Париж.

Със своето творчество Оркестър „Хоро“ – Русе е поднасял винаги чиста народна музика с автентични текстове, която кара слушателите да преоткриват красотата на нашите песни, от които блика здрав български дух. „Оркестър Хоро“ – Русе е най-яркият представител на северняшката народна музика и е най-старият оркестър, съхранил себе си и своя стил през един толкова дълъг период от време.

Аплодисменти, взривяващи зали, просълзени от умиление зрители, милионна публика и няколко хиляди концерта в България и по света. В днешни дни Оркестърът представлява една отлично сработена формация, която успешно представя българското музикално творчество навсякъде по света. Мелодиите проникват в сърцата на хората, остават там завинаги като нещо истинско и българско. Творчеството на Оркестър “Хоро” е солта и хляба на всеки български дом.

Любомир Неделчев Христов

Роден е през 1966 година в гр. Русе. Занимава се с народна музика от 10-годишна възраст. Завършил е Средно музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ със специалност акордеон. Член е на „Оркестър Хоро – Русе“ от 1986 година и понастоящем е негов ръководител.

Цветан Георгиев Банев

Роден е през 1965 година в гр. Русе. Занимава се с народна музика от 11-годишен. Г-н Банев започва да свири на акордеон, а по-късно на китара и учи пеене. Той е вокалист и китарист на „Оркестър Хоро – Русе“ от 1993 година.

Стоян Начев Стоянов

Роден е през 1969 година в гр. Велико Търново. Завършил е Музикално училище през 1988 година със специалност кларинет. Бил е член на Оркестър „Чанове“, както и на Ансамбъл „Найден Киров“ – Русе. Член е на „Оркестър Хоро – Русе“ от 2000 година. Записал е три албума с „Оркестър Хоро – Русе“ и понастоящем свири на саксофон и свирка.

Стоян Йорданов Йорданов

Роден е през 1966 година в Русе. Започва да свири на китара на 12 години. По-късно се занимава с ударни инструменти. Преди да се присъедини към „Оркестър Хоро – Русе“ през 1993 година, той работи към народен ансамбъл „Найден Киров“ – Русе.

Явор Минчев Йорданов

Роден е през 1965 година в гр. Русе. От 10-годишна възраст свири на китара и тамбура. Завършва 3-годишна школа по китара. Член е на „Оркестър Хоро – Русе“ от 1986 година.

Димитър Николов Ходжев

Роден е през 1947 година в град Завет. Като малък учи цигулка, а по-късно китара. От 1979 година започва работа в „Оркестър Хоро – Русе“ като китарист и вокалист.

Ивайло Илиев Петров

Роден е през 1938 година в село Сливо поле – Русенско. С народна музика се занимава от 45 години. От малък свири на акордеон. Той е един от основателите на „Оркестър Хоро – Русе“ и е негов член от основаването му през 1962 година.


За контакти:
Силвена ФОТО
ул. Асен Златаров 36
Русе 7000
България
тел. /факс.: + 359 82 821397
e-mail: office@silvena.net
мобилен телефон: +359 88 309 584

бутон за споделяне

One comment

  1. питам къде мога да си намеря диск на Оркестър хоро Русе моля помогнете Дори и онлайн да е закупуването

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top