Новини

Добруджански фолклорен събор „Богородица“ в Генерал Тошево

Събор Богородица, Генерал Тошево

Събор Богородица, Генерал Тошево

На 28 и 29 август 2010 г. в град Генерал Тошево, обл. Добрич, ще се проведе ХІІ-тото издание на Добруджански фолклорен събор “Богородица”.

Съборът е организиран за пръв път през 1997 г. и по традиция се провежда в края на месец август. Името му се свързва с празнуването на християнския празник “Успение Богородично” по стар стил. Неговата цел е опазване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и осъществяване мост между духовните ценности и традиции на различните поколения в добруджанския регион. Съборът няма конкурсен характер и възрастови ограничения за участниците.

В тазгодишното издание участие са заявили 69 фолклорни любителски състава – певчески, танцови, групи за автентичен фолклор и др., като съставите са сформирани основно към народни читалища и клубове на пенсионера. Ще бъдат  представени и 87 индивидуални изпълнители – певци, свирачи, разказвачи, представители на всички поколения.

Огромната любов към българското народно изкуство и почитта към добруджанските фолклорни традиции водят в Генерал Тошево участници от всички възрасти от Добричка, Силистренска, Варненска и Шуменска области. По традиция в него отново ще вземе участие и фолклорен състав от Болградски район, Украйна, с който Община Генерал Тошево има дългогодиши партньорски отношения в областта на културата. Тази година ще се представят фолклорна група „Българейка” и солисти от село Зализничное.

Организатори на събора са Община Генерал Тошево и Народно читалище “Светлина” гр. Генерал Тошево, а финансирането му е изцяло от Общината.

share button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top