Новини

В деня на детето – 1-и юни стартира петото издание на “Международен Детски Фолклорен Фестивал София”

Fest2016-flyerВ деня на детето – 1-и юни стартира петото издание на “Международен Детски Фолклорен Фестивал София”, който ще се проведе от 1-и до 5-и юни.

Тази година фестивалът се провежда в началото на лятото и с ден повече, обогатявайки и културната си програма. Добилият вече популярност проект се реализира от сдружение „Международен детски фолклорен фестивал  София”, с подкрепата на детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София, съорганизатор е Столична община район Младост. Фестивалът е включен в събитията на Столичен район Младост, част от календара на културните събития на Столична община за 2016, в раздел „Събития на столичните райони”

Вече четири години фестивалът успешно изпълнява своята мисия – да запази и покаже традициите както на българския фолклор, така и на гостуващите детски групи от цял свят, представящи  фолклора  от своите страни.

Тази година фестивалът ще се случва на няколко сцени в столицата и на сцена в гр. Сливница, партньор на фестивала. На 1-и юни от 19 ч. ще се състои официалната церемония по откриване на фестивала лично от кмета на район Младост – д-р Цвета Авджиева. На откриването ще присъстват и официални гости. Мястото е традиционно известно – откритата сцена в парка срещу сградата на община Младост в жк Младост 3. На 2-и юни всички чуждестранни участници ще се изявяват в читалището в село Бистрица. На 3-и юни, отново на открита сцена в парка пред община Младост, децата от чуждестранните групи и ансамбъл „Пламъче” ще проявят своите творчески заложби, като покажат няколко урока с детски хора и игри от своите държави. 4-и юни ще бъде доста богат на съдържание от зори – в 10 ч., на открита сцена Лятна естрада в Борисова градина, ще се проведе концерт под мотото „Вярвам в доброто” – по традиция денят за изява на деца от социални домове и деца лишени от родителски грижи. Същият ден от 15 ч. стартира първият Национален детски фолклорен конкурс „С пламъче в сърцето” на открита сцена в парка срещу сградата на община Младост, а от 16 ч. чуждестранните групи ще зарадват жители и гости на гр. Сливница, на площада на града, а местния ансамбъл „Сливница” към НЧ „Съзнание – 1907г” ще открие концерта. Програмата на 4-и юни ще приключи с тържествен концерт от 19 ч., на откритата сцена отново в парка пред община Младост, в изпълнение на ансамбъл „Звездица” Димитровград и ансамбъл „Пламъче”.

Последният фестивален ден и закриване на фестивала – 5-и юни ще е на лятна естрада в Борисова градина от 15 ч., като преди това от 13 ч. чуждестранни и български участници ще дефилират с пъстри костюми в центъра на София /бул. „Витоша”, ул. „Солунска”, ул. „Г.С. Раковски” и др./ под звуците на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски, станал емблема на фестивала от второто му издание. Всички изяви в петте дни са с вход свободен.

Участие в V “Международен Детски Фолклорен Фестивал София” ще вземат между 800 и 1000 деца на възраст между 8 и 14-годишна възраст от България, Полша, Чехия и Турция.

Пълната програма на фестивала по дни, часове и сцени е публикувана на официалния сайт на фестивала www.festivalsofia.com .

Организатори на фестивала: Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София”,  Детско юношески танцов ансамбъл „Пламъче” – София. Съорганизатор е СО район Младост.

Фестивалът е включен в събитията на Столичен район Младост, част от календара на културните събития на Столична община за 2016, в раздел „Събития на столичните райони”

 

Със съдействието на: Столична община, СО район Младост, ОП „Туризъм”, община Сливница, кметство с. Бистрица, Hotel Suite Sofia, НЧ „Цар Борис I 1909”- Бистрица, Комета III, Лито Балкан, БГ пощи, Частно национално училище „Питагор”, Школа по български народни хора и танци „Младост” – София, „Лукчета“, Жилищен комплекс „Mountain vews”, Стоматологичен кабинет д-р Ралев, МБАЛ „Надежда”, частна детска градина „Камелини Монтесори”, VIVACOM funds, както и родители, съмишленици и приятели.

Медийни партньори: БТА, БНР, БНТ, Телевизия Туризъм, радио „Зорана”, Кино Арена, сп. 8, сп. Журнал за жената, сп. Кулинарен журнал, New Level Channel, see.bg, Roditel.bg, klassa.bg, www.folklore-bg.com, www.festivalsofia.com

социални мрежи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top